Το πρότυπο της Φυλής σύμφωνα με τον F.C.I.

Η Fédération Cynologique Internationale είναι η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία. Αποτελείται από 86 ομίλους-μέλη (1 μέλος ανά χώρα). Ο κάθε κυνολογικός όμιλος-μέλος της F.C.I. (στην Ελλάδα ο Κ.Ο.Ε.) εγκρίνει τους δικούς του κριτές τους οποίους στη συνέχεια αναγνωρίζει η F.C.I.

Η F.C.I. αναγνωρίζει 341 φυλές. Καθεμιά κατάγεται από συγκεκριμένη χώρα. Οι χώρες καταγωγής των φυλών συντάσσουν τα πρότυπα αυτών των φυλών σε συνεργασία με τις Επιστημονικές Επιτροπές της F.C.I. Η μετάφραση στις υπόλοιπες γλώσσες και η ανανέωση του υλικού είναι εργασίες που αναλαμβάνει η F.C.I.. Αυτά τα πρότυπα είναι ουσιαστικά τα σημεία αναφοράς στα οποία οι κριτές βασίζουν τις αποφάσεις τους στις εκθέσεις μορφολογίας που διοργανώνονται από τους ομίλους-μέλη της F.C.I.. Επιπλέον, τα πρότυπα καθοδηγούν τους εκτροφείς στην προσπάθειά τους για αναπαραγωγή υψηλής ποιότητας σκύλων.

Κάθε όμιλος-μέλος οργανώνει διεθνείς εκθέσεις μορφολογίας, δοκιμασίες και αγωνίσματα. Τα αποτελέσματα αποστέλλονται στα γραφεία της F.C.I. όπου και υποβάλλονται σε επεξεργασία. Στις διεθνείς εκθέσεις μορφολογίας απονέμεται το C.A.C.I.B. στον νικητή-σκύλο κάθε στίβου. Ορισμένος αριθμός C.A.C.I.B. οδηγεί στην αναγνώριση του σκύλου με τον τίτλο του διεθνούς πρωταθλητή μορφολογίας. Επίσης, μέσω κάθε εθνικού κυνολογικού οργανισμού και της F.C.I., ο εκτροφέας έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την εγγραφή / καταχώριση του εκτροφείου του στο διεθνές μητρώο. Η F.C.I. διατηρεί λίστα με όλους τους κριτές μορφολογίας από κάθε όμιλο-μέλος.

Τα Cavalier King Charles Spaniel ανήκουν στην:

  • Ομάδα 9: Σκύλος Συντροφιάς (Companion and Toy Dogs)
  • Κατηγορία 7: Αγγλικά Μικρόσωμα Σπάνιελ (English Toy Spaniel)
  • Χώρα προέλευσης: Μεγάλη Βρετανία
  • Αριθμός Προτύπου (F.C.I.-Standard No.): 136 / 12.01.2009 / GB

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ: Δραστήριο, χαριτωμένο και ισορροπημένο, με ευγενική έκφραση.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
: Αθλητικό, τρυφερό, θαρραλέο. Χαρωπό, φιλικό, καθόλου επιθετικό, καθόλου νευρικό.

ΚΕΦΑΛΙ
- Κρανίο: Σχεδόν επίπεδο μεταξύ των αυτιών.
- Μύτη: Ρουθούνια μαύρα και καλά ανεπτυγμένα δίχως ροζ σημάδια.
- Ρύγχος: Μήκος από το ρινομετωπικό κοίλωμα μέχρι την άκρη της μύτης περίπου 3,8 εκ. Λεπταίνει στην άκρη. Αποκλείεται οποιαδήποτε τάση για μακρόστενο ρύγχος.
- Χείλη: Καλά ανεπτυγμένα και σφριγηλά (όχι «ξεχειλωμένα»).
- Σιαγόνες/Δόντια: Δυνατές σιαγόνες με καλή εφαρμογή μεταξύ τους: τα πάνω δόντια να αγκαλιάζουν τα κάτω.
- Μάτια: Μεγάλα, σκούρα, στρογγυλά αλλά χωρίς να προεξέχουν, με απόσταση μεταξύ τους.
- Αφτιά: Μακριά, ψηλά τοποθετημένα, με πυκνό τρίχωμα.

ΛΑΙΜΟΣ:
Μέτριο μήκος, ελαφρώς αψιδωτός.

ΣΩΜΑ

- Πλάτη: Επίπεδη. Κορμός: όχι μακρύς, κανονικός σε σχέση με το μέγεθος του σκύλου. Κοντή οσφύς.
- Στήθος: Μεσαίας ανάπτυξης. Αρκετά καλή ανάπτυξη (όχι υπερβολική) των πλευρών.

ΟΥΡΑ:
Μήκος της ουράς σε αρμονία με το σώμα, σε εγρήγορση, να μη φέρεται πάνω από το ύψος της ράχης. Στην Ελλάδα και στις περισσότερες χώρες του κόσμου η νομοθεσία απαγορεύει το κόψιμο της ουράς (εκτός εάν συντρέχει λόγος υγείας).

ΑΚΡΑ

-Πόδια: Πόδια μάλλον λεπτά και ίσια.
- Ώμοι: Καλά κεκλιμένοι.
- Κνημομηριαία άρθρωση (κότσι): με καλή κλίση.
- Ταρσοί: Ανεπιθύμητη οποιαδήποτε τάση για ταρσούς «αγελάδας» (προς τα έσω) ή ταρσούς «περιστεριού» (προς τα έξω).
- Πέλματα: Μικρά, με ανεπτυγμένα μαξιλαράκια και πλούσιο φτέρωμα.

ΚΙΝΗΣΗ:
Ελεύθερη και κομψή όταν το Κάβαλιερ βρίσκεται σε δράση. Δίνουν πολλή ώθηση τα πίσω πόδια. Μπροστινά και πίσω πόδια κινούνται παράλληλα (αν τα παρατηρήσετε από μπροστά και από πίσω).

ΤΡΙΧΩΜΑ:
Μακρύ, μεταξένιο, χωρίς μπούκλες. Επιτρεπτός ελαφρύς κυματισμός. Πλούσιο. Απαγορεύεται το κούρεμα.
Αναγνωρισμένοι χρωματισμοί είναι οι εξής:
- Μαύρο Πύρινο (Black and Tan): Κατάμαυρο με καφέ σημεία πάνω από τα μάτια, στα μάγουλα, εσωτερικά στα αυτιά, στο στήθος και στα πόδια και κάτω από της ουρά. Το καφέ χρώμα πρέπει να είναι φωτεινό. Λευκά σημάδια είναι ανεπιθύμητα.
- Φαιό-πύρινο (Ruby): Ολόκληρο χρωματισμένο πλούσιο καστανοκόκκινο. Λευκά σημάδια ανεπιθύμητα.
- Λευκό / Φαιό-πύρινο (Blenheim): Πλούσια καστανοκόκκινα μπαλώματα, όμορφα κατανεμημένα σε μαργαριταρένια λευκή βάση. Μπαλώματα ομοιόμορφα χωρισμένα στο κεφάλι, αφήνοντας χώρο ανάμεσα στα αυτιά για το πολύ επιθυμητό σημάδι ή κηλίδα, μοναδικό χαρακτηριστικό της φυλής.
- Τρίχρωμο (Tricolor): Μαύρο και λευκό όμορφα κατανεμημένα, με πύρινα μπαλώματα πάνω από τα μάτια, στα μάγουλα, στο εσωτερικό των αυτιών, στο εσωτερικό των ποδιών και κάτω από την ουρά. Οποιοδήποτε άλλο χρώμα ή συνδυασμός χρωμάτων δεν είναι επιθυμητός.

ΒΑΡΟΣ
: 5,4 - 8 kg.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ
: Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προαναφερθέντα θεωρείται ελάττωμα, η σοβαρότητα του οποίου κρίνεται ανάλογα με τον βαθμό εμφάνισής του και την επίδρασή του στην υγεία και την ευζωία του σκύλου. Οποιοσδήποτε σκύλος παρουσιάζει ανωμαλίες στην εμφάνιση ή τη συμπεριφορά αποκλείεται από εκθέσεις μορφολογίας. Σημείωση: Τα αρσενικά πρέπει να έχουν δύο ευκρινώς διαχωρισμένους όρχεις.


Ανατομικός Χάρτης Cavalier King Charles Spaniel 

1. Ρινομετωπικό κοίλωμα (στοπ), 2. Ρύγχος, 3. Λωγάνιο, 4. Ωμοπλάτη, 5. Αγκώνας, 6. Ακροπόδιο (πρόσθιο), 7. Οσφύς - νώτα (καπούλια), 8. Μηρός, 9. Γλουτός, 10. Ταρσικά οστά, 11. Ακρώμιο (κορυφή ωμοπλάτης), 12. Μηριαιοκνημική άρθρωση - κνήμη, 13. Ακροπόδιο (οπίσθιο), 14. Ουρά

1. Ρινομετωπικό κοίλωμα (στοπ), 2. Ρύγχος, 3. Λωγάνιο, 4. Ωμοπλάτη, 5. Αγκώνας, 6. Ακροπόδιο (πρόσθιο), 7. Οσφύς - νώτα (καπούλια), 8. Μηρός, 9. Γλουτός, 10. Ταρσικά οστά, 11. Ακρώμιο (κορυφή ωμοπλάτης), 12. Μηριαιοκνημική άρθρωση - κνήμη, 13. Ακροπόδιο (οπίσθιο), 14. Ουρά

ΠΗΓΗ: "το πρότυπο της φυλής" , από το cavalierking.gr

×