Ιστορία της Φυλής

Εικάζεται πως τα Cavalier King Charles Spaniel έχουν τις απαρχές του γενεαλογικού τους δέντρου στην Ασία όπου υπήρχαν τουλάχιστον απο τον 13ο αιώνα. Ως φυλή όμως τελειοποιήθηκαν στην Αγγλία του 16ου αιώνα αφού δίνονταν συχνά ως δώρα στις βασιλικές οικογένειες απο επισκέπτες της Ανατολής. Τα Cavaliers διαφοροποιήθηκαν απο τα υπόλοιπα Spaniels αρκετά ώστε να αποτελέσουν ξεχωριστή φυλή με δικά της χαρακτηριστικά.

Οι διαφορές αυτές διαμορφώθηκαν ως εξής:

King Charles Spaniel
ψηλό, "θολωτό" κεφάλι, κοντή μουσούδα, ασιατικής καταγωγής, μαύρο δέρμα γύρω από το στόμα, 3.5-6.5 κιλά

Cavalier King Charles Spaniel
επίπεδο κεφάλι, μακριά μουσούδα, αγγλικής καταγωγής, χωρίς διαφοροποίηση, 5.5-8 κιλά

Για εκτενή αναφορά στις διαφορές μεταξύ των Cavaliers (Cavalier King Charles Spaniels)  και των King Charles, προτείνουμε το άρθρο "Δεν με λένε Κινγκ Τσαρλς" από τον ιστοχώρο cavalierking.gr

Ιστορικά, τα Cavalier King Charles Spaniel χρησίμευαν ως κατοικίδια αλλα και ως σύντροφοι στο κυνήγι και είναι μια απο τις πιο δημοφιλείς καθαρόαιμες ράτσες. Χαρακτηριστικό τους είναι το απαλό τους τρίχωμα σε τέσσερα χρώματα:

  • Βlenheim*: λευκό με καστανό. Πολλά Cavaliers αυτού του χρώματος έχουν στην κορυφή του κεφαλιού τους το χαρακτηριστικό σημάδι του Blenheim, μια καστανή κηλίδα στο μέγεθος ενός αντίχειρα.
  • Τρίχρωμο (tricolor): λευκή γούνα με μαύρα και καφέ σημάδια γύρω από τα μάτια, στα μάγουλα, και στην κάτω πλευρά της ουράς.
  • Μαύρο και καφέ (black and tan): μαύρη γούνα με καφέ σημάδια γύρω από τα μάτια, στα μάγουλα, στα αυτιά,
    στο στήθος, στα πόδια, και στο κάτω μέρος της ουράς.
  • Ruby (καστανοκόκκινο): πλούσια, ομοιογενής καστανοκόκκινη γούνα χωρίς κηλίδες ή σημάδια.

Επίσης χαρακτηριστική είναι η φιλικότητα της φυλής, η τρυφερότητα, όπως επίσης και η καλή σχέση που αναπτύσσουν εύκολα με τα παιδιά και τα άλλα ζώα.
Γνωστό και ως "βασιλικός σκύλος" το Cavalier King Charles Spaniel φαίνεται να έχει συνδεθεί στενά με τους γαλαζοαίματους της Σκωτίας και της Αγγλίας.

Πρώτη η βασίλισσα Μαίρη Στιούαρτ της Σκωτίας στα μέσα του 16ου αιώνα φαίνεται να είχε ένα Cavalier του οποίου η ιστορία έμεινε ανεξίτηλη καθώς όπως αναφέρεται, προχωρούσε παντού μαζί της κάτω από τις φαρδιές φούστες της μέχρι την εκτέλεσή της που έγινε ύστερα από διαταγή της βασίλισσας Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας το 1587. Λέγεται πως ο σκύλος αρνιόταν να αφήσει το σώμα της, ώσπου πέθανε κι εκείνο 2 μέρες αργότερα, μαραζωμένος από την στενοχώρια του.

Διάσημη επίσης είναι η αγάπη του King Charles II, γνωστός και ως King Cavalier, για τα spaniels μαζί με τα οποία είχε απαθανανατιστεί σε πολλούς πίνακές του στην Αγγλία του 17ου αιώνα, και απο του οποίου το όνομα έμειναν γνωστά. Ακόμη όμως και ο γιός του James II λέγεται πως είχε μια παρέα απο spaniels πάντοτε μαζί του τα οποία αγαπούσε όσο και τον γιο του, τον Δούκα.

Η ακόλουθη ύφεση στις γεννήσεις των Spaniels τύπου Cavalier ευτυχώς βρήκε τέλος χάρη στον Roswell Eldridge ο οποίος το 1926 πρόσφερε στους εκτροφείς της εποχής ένα χρηματικό έπαθλο για όποιον κατάφερνε να παρουσιάσει αρσενικό ή θυληκό Cavalier King Charles Spaniel παλαιού τύπου όπως αυτά που απεικονίζονταν μαζί με τον βασιλιά Charles II της Αγγλίας. Ο ίδιος ο Eldridge δυστυχώς απεβίωσε πριν δει το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα, αφού το 1928 καθιερώθηκε το πρότυπο της φυλής, αλλά και το πρώτο Cavalier Club.

Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι όλα τα σημερινά cavaliers προέρχονται απο έξι σκύλους μόνο, καθώς βρέθηκαν σχεδόν υπό εξαφάνιση κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα, ο πληθυσμός των Cavaliers συνεχίζει να αυξάνεται και η δημοτικότητά τους τα κατατάσσει ανάμεσα στις πιο αγαπημένες φυλές της Αγγλίας, της Αμερικής, και της Αυστραλίας. Τα Cavalier Clubs έχουν γίνει επίσης δημοφιλή και υπάρχουν επίσημα σε πάρα πολλές χώρες από το Βέλγιο μέχρι την Νέα Ζηλανδία.

*Blenheim: έτσι ονομαζόταν το παλάτι (Blenheim Palace) όπου διέμενε ο John Churchill, 1ος Δούκας του Marlborough, κατά τον 18ο αιώνα, ο οποίος είχε αρκετά spaniels ως κατοικίδια και συντρόφους στο κυνήγι.

Για περισσότερες πληροφορίες αξίζει να επισκεφθείτε το άρθρο "Ο Βασιλιάς Γαβγίζει" και τον ιστότοπο cavalierking.gr

×